LK Systems Våra webbplatser Svenska
Stäng

Våra webbplatser

LK vattenbild

LK:s historia

Hur allt började...

Företaget grundades 1910 under namnet Lagerstedt & Krantz som ett agentur- och järnmanufakturföretag.

1933

Verksamheten tas över av Lars Schuberth och Albrecht Behm, och sortimentet övergår till att mer omfatta VA- och VVS-produkter. 

1950

Som agent når bolaget stora framgångar med produkter från varumärken som; spakblandarprogram för offentliga miljöer från KWC, avloppssystem och WC-cisterner i plast från Geberit, sanitetsporslin från holländska Sphinx och badkar från italienska Zoppas. 

Conex kopplingar

1970

En av de viktigaste händelserna i LK:s historia, är när bolaget erhåller generalagenturen för Conex klämringskopplingar för VVS-installationer. Kopplingarna som sparar montörstid börjar efterfrågas hos grossisterna och försäljningen tar fart. Conex blir grundbulten i den kommande tillväxten och den stora lönsamheten används till att skapa en rikstäckande säljorganisation. LK lanserar sedan löpande nya tidsbesparande VVS-produkter och system på den svenska byggmarknaden.

1973

Genom bolagets framgångar växer bolaget i storlek. Den gamla industribyggnaden i Bromma förvärvades 1977 och ett kontor och lager byggdes i Malmö, Helsingborg och Oslo 1980, 1987 respektive 1990. Utöver fastigheten i Oslo marknadsför, äger och förvaltar Lagerstedt & Krantz Fastigheter AB övriga affärsfastigheter inom bolaget.

Med tiden förvandlas LK från att vara en återförsäljare till att utveckla och producera egna, mer tekniska avancerade produkter och lösningar.

1983

Företaget köps av familjen Behm och Stikkan Anderssons och ABBAs, Music Sweden AB. Familjen Behm kom 1995 att ta över hela företaget. Bolagets första utlandsetablering sker i Oslo 1983.  

1984

Nu etableras affärsområdet Teknisk Armatur i Helsingborg. LK Armatur har sedan sin start lanserat många unika och storsäljande produkter, så som MultiFill, ThermoMat, MultiZone och HydroMix.

1990

LK startar tillverkning av ventiler, filter och ställdon för sjöfartsindustrin. 2006 startar koncernen egen produktionsenhet i Kina. 2019 avvecklas affärsområdet Marine Flow Control. LK tar fram ett egenutvecklat golvvärmesystem anpassat efter svensk byggstandard.

 

1998

För den vidare utvecklingen av våra värme- och tappvattensystem har förnätade polyethylenrör en central och strategiskt viktig roll. Med uppgift att ta fram och producera sådana rör bildas bolaget LK Pex AB i Ulricehamn. Idag förser den egna fabriken, både LK, men även återförsäljare i Europa, USA och Mellanöstern med dessa egenutvecklade kvalitetsrör.

2000 

LK startar tillverkning av högkvalitativa rör i materialet PE-Xa. 

2007 

För att möta en starkt växande efterfrågan av prefabricerade VVS-lösningar, startar LK egen prefabricering. 2013 flyttar verksamheten till större lokaler. 

2011 

LK International grundas med syftet att, från ett separat bolag kunna erbjuda marknaden i UK produkter från LK-koncernens tre affärsområden LK Armatur, LK Pex och LK Systems.

2014 

LK inviger en 10 000 m2 stor, modern och energieffektiv rörfabrik.

2017

En gemensam varumärkesplattform utvecklas. Alla dotterbolag tillhör nu ett och samma varumärke - LK.

2020

LK och Labtrino ingår samarbete. Den nya och unika vattenmätaren använder patenterad teknologi och monteras på utsidan av röret vilket skapar positiva effekter i både tid och kostnad. Bolaget och teknologin är spunnet ur forskning vid KTH och syftar till att skapa ökad medvetenhet om vattenkonsumtion. Utöver samarbetet blir även LK delägare i Labtrino.

2022

Maxitherm grundades 1942 och förvärvades av LK 2022. Idag är Maxitherm en av de ledande inom branschen och har marknadens bredaste sortiment när det gäller flexibla kulvertsystem.